Saadet Partisi Rize İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar, milyonlarca kişinin temel gıdaya ulaşmakta zorlandığı Türkiye’de her yıl milyonlarca ton gıdanın çöpe gitmesine tepki göstererek, gıda israfıyla mücadele için kapsamlı önlemler alınması çağrısında bulundu.

Saadet Partisi Rize İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar, gıda israfına ilişkin yaptığı değerlendirmede üretimden sofraya kadar geçen süreçte yaşanan kayıpların ülke ekonomisi ve doğal kaynaklar açısından ciddi sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Gıdanın yalnızca tüketilen bir ürün olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Kaçar, çöpe atılan her ürünle birlikte üretimde kullanılan suyun, toprağın, enerjinin ve çiftçinin emeğinin de boşa harcandığını ifade etti.

Kaçar, “İsraf edilen yalnızca ekmek, sebze ya da meyve değildir. Toprağımız, suyumuz, çiftçimizin emeği, üreticimizin alın teri ve milletimizin kaynakları da israf edilmektedir” dedi.

Gıda israfının yalnızca tüketici davranışları üzerinden çözülemeyeceğine dikkat çeken Kaçar, üretim, taşıma, depolama ve satış süreçlerinde de yeni düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Hasat sonrası ürün kayıplarının azaltılması ve soğuk zincir altyapısının geliştirilmesi gerektiğini belirten Kaçar, marketlerde satışa sunulamayan ancak tüketilebilir durumdaki ürünlerin gıda bankacılığı yoluyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Çocuklara erken yaşlardan itibaren israf konusunda eğitim verilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Kaçar, toplum genelinde kalıcı bir bilinç oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Yerel yönetimlere de önemli sorumluluk düştüğünü belirten Kaçar, organik atıkların doğrudan çöpe gönderilmesi yerine kompost ve biyogaz tesislerinde değerlendirilmesinin hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi.

Üretim, stok ve tedarik süreçlerinde dijital teknolojilerin daha etkin kullanılmasını öneren Kaçar, böylece ihtiyaç fazlası üretimin ve ürün kayıplarının azaltılabileceğini kaydetti.

Gıda israfıyla mücadelenin ekonomik boyutunun yanı sıra sosyal ve çevresel yönleri bulunduğuna işaret eden Kaçar, kamu kurumları, belediyeler, özel sektör ve vatandaşların ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Kaçar, çiftçinin emeğinin ve ülkenin kaynaklarının korunmasının ortak bir sorumluluk olduğunu ifade ederek, gıda israfının azaltılması için ülke genelinde daha güçlü ve planlı bir mücadele yürütülmesi çağrısında bulundu.