MADENLİ HABER | Madenli, Çayeli, Rize ve 53 Haberler
HV
19 NİSAN Cuma 05:11

Çay Fiyatında Üreticiler Değil Patronlar Dinlendi!

Rize’deki 11 Ziraat Odası’ndan çay fiyatı ile ilgili ortak basın açıklaması yapılarak “Tarım ve Orman Bakanının Rize ziyaretinde üretici temsilcilerinin ilettiği bilgileri değil bir kısım çay patronlarından aldığı bilgileri Cumhurbaşkanımıza aktardığı düşüncesindeyiz” denildi

RİZE
Giriş Tarihi : 05-05-2023 15:57
Çay Fiyatında Üreticiler Değil Patronlar Dinlendi!

HABER: ARZU ERBAŞ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2023 yılı yaş çay fiyatına Rize’deki 11 Ziraat Odası ortak basın açıklaması ile tepki gösterdi. Açıklanan yaş çay fiyatı ile ilgili olarak Ziraat Odası Başkanlarının yaptığı istişare sonrası çay fiyatının tekrar gündeme alınarak refah payının verilmesini talep edildi.

‘BAKAN CUMHURBAŞKANINA AKTARMADI’
 Yapılan açıklamada Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin önceki hafta Rize’ye yaptığı ziyarette çay fiyatı ile ilgili beklentilerin aktarıldığı vurgulanarak “Tarım Bakanının Rize ziyaretinde üreticilerden ve üretici temsilcilerinin kendisine ilettiği bilgileri değil bir kısım çay patronlarından aldığı bilgileri Sayın Cumhurbaşkanımıza aktardığı düşüncesindeyiz. Tarım Bakanının Rize ziyaretinde Rize Ticaret Borsasında üretici temsilcileri ve paydaşlarıyla yapmış olduğu toplantıda Ziraat Odası Başkanlarından kendisine aktarılan çay maliyetleri ve üretici beklentisinin 15 TL olduğu yönündeki yoğun söylemlerimizi kendisine ilettik, ancak bizim bu düşüncelerimiz dikkate alınmamıştır.  Tarım Bakanının Cumhurbaşkanımıza üreticilerin beklentilerini ve tarım girdi maliyetlerini bildirmediği çay fiyatının, bunun sonucu olarak da çayımıza değerinin altında bir fiyat verilmesine neden olduğu kanaatindeyiz.” denildi.

‘REFAH PAYI İSTİYORUZ’
Ziraat Odası Başkanları refah payı talep ederek “Yılsonu itibari ile üretici fiyatları endeksinin  %125 olduğu çaya verilen zammın ise 2022 yılı sonu enflasyon oranı olan %64 oranında zam verilmesi üreticiler olarak bizi tatmin eden bir fiyat olmamıştır. Tarım Bakanı Rize Ticaret Borsasındaki toplantıda, Ziraat Odası Başkanlarına çaya enflasyon üzerinde bir zam yapılır ayrıca çay stratejik ürünümüzdür ve refah payının da verileceğini söylemişti.  Ancak gelinen noktada açıklanan bu fiyat 210 bin çay üreticisinin beklentilerinin altında kalmıştır. Bu konunun tekrar gündeme alınarak refah payının verilmesini talep ediyoruz” dedi.

ZEKİ SARIZEKİ SARI

Madenli Haber - Zeki Sarı

YORUMLAR